Despre încredere și neîncredere, transparență și opacitate, autohton și diaspora

Cristian Dragnea este un activist convins, locuind însă la mare depărtare de locul pentru care militează. Nu pentru că Berlinul, casa lui actuală, este lipsit de probleme, ci pentru că justițiarul din el caută o patrie mai bună decât cea pe care a lăsat-o în anii ’90. Și face ceva în sensul acesta. Cristian a fost unul dintre cei 13 (doar) candidați independenți la alegerile Parlamentare din 2016.

Fiind și un susținător al Fondului pentru Democrație am reușit să stăm de vorbă și să schimbăm idei.

Continue reading “Despre încredere și neîncredere, transparență și opacitate, autohton și diaspora”

După OUG orașul meu a adormit, dar mie mi-a dat foc. Și încă mai ard

Pe final de octombrie am avut norocul să mă nimeresc într-un cerc de oameni adunați la mare depărtare de România, în Berlin, pentru a celebra și discuta efectele protestelor în România. Am plecat acolo alături de Cosmin de la Funky Citizens și Bogdan de la Documentaria.ro. Împreună, ei au pus cap la cap istoria recentă a României din perspectiva protestelor care s-au organizat în ultimii 10 ani. Utilizând sute de poze, albumul foto-jurnalistic Protest a creat premize pentru discuții activiste peste tot prin țară (București, Cluj, Brașov ș.a.), iar acum se afla în deplasare în Berlin unde Diaspora Civică Berlin a folosit acest prilej pentru a aduna diaspora activistă românească. Continue reading “După OUG orașul meu a adormit, dar mie mi-a dat foc. Și încă mai ard”

De la școală, despre școală

Școala pentru Democrație este acel training la care cursanții, adică profesori de meserie, stau ca pe ace să vadă ce mai urmează, ce pot reține de la traineri și de la colegii lor din breaslă. E genul acela de training unde competiția pentru participare este serioasă, unde carnețelele de notițe se umplu rapid și unde se schimbă numere de telefon pentru prietenii de durată.

Am participat și noi în weekendul ce a trecut la discuțiile din Sinaia pentru a ne bucura alături de participanți de atmosfera pozitivă. Am uitat de problemele cotidiene, de proteste și de gafele decidenților. Ne-am bucurat însă să găsim o echipa organizată bine, exigentă cu activitățile și povețele pe care dorește să le transmită. Continue reading “De la școală, despre școală”

Școala pentru profesori, unde gândirea critică ricoșează în comunitate

Deja am povestit despre Tabăra de Activism CRIM, finanțată prin Fondul pentru Democrație, unde focusul a fost pe tineri liceeni și studenți care doreau să înțeleagă democrația prin natură și activități atipice.
Pe cealaltă parte a baricadei se află însă un alt proiect care a beneficiat de cofinanțare de la donatorii Fondului, și anume Școala pentru Democrație. Cu istorie lungă în spate, ediția de anul acesta se adresează profesorilor.

Am discutat cu Septimius și Cezara, organizatorii șefi, despre Școală și m-am bucurat să văd cum proiectul pulsează sănătos, cum crește și se schimbă în funcție de nevoile participanților și a societății. Spun asta pentru că am participat și eu în 2014 și mi-a plăcut mult, iar acum aud că it only gets better.

Continue reading “Școala pentru profesori, unde gândirea critică ricoșează în comunitate”

Unde duce frica?

Stanley Milgram, un guru într-ale psihologiei sociale, făcea în anii ’60 experiemente prin care încerca să afle cum de oameni normali sunt dispuși să tortureze și să se impună prin frică în fața altor persoane necunoscute. El producea schimbări drastice de comportament și se folosea de un trick care atunci a funcționat negreșit: intervenția unei voci a autorității care legitima tortura și propovăduia frica.

Experimentul Stanley Milgram a demonstrat că o bună parte din oameni vor acționa necruțător atunci când au în spate o autoritate (care le absolvă din responsabilitate). Asta este ipoteza de la care a plecat și unul dintre proiectele care vede lumina zilei prin Fondul pentru Democrație. Continue reading “Unde duce frica?”

Mihail Bumbeș despre Tabăra de Activism CRIM

Sigur ai auzit că “tinerii din ziua de azi…” – insert multe lucruri aici, de la faptul că nu votează, nu se implică, nu le pasă, nu știu pe ce lume sunt. Așa o fi? Unul dintre proiectele finațate de Fondul pentru Democrație în prima rundă este Tabăra de Activism CRIM, organizată de niște oameni cu ștate vechi într-ale activismului și protestului – Miliția Spirituală. Nu e nouă, se află la a cincea ediție, ediție posibilă prin sprijinul acordat chiar de voi, oamenii care ați donat pentru ca astfel de acțiuni civice să miște lucrurile. Am stat de vorbă cu Mihail Bumbeș, unul dintre membrii de bază ai Miliției, ca să aflăm mai multe despre tabără și despre ce s-a întâmplat acolo, în Piatra Craiului. Continue reading “Mihail Bumbeș despre Tabăra de Activism CRIM”