Școala pentru profesori, unde gândirea critică ricoșează în comunitate
Deja am povestit despre Tabăra de Activism CRIM, finanțată prin Fondul pentru Democrație, unde focusul a fost pe tineri liceeni și studenți care doreau să înțeleagă democrația prin natură și activități atipice.
Pe cealaltă parte a baricadei se află însă un alt proiect care a beneficiat de cofinanțare de la donatorii Fondului, și anume Școala pentru Democrație. Cu istorie lungă în spate, ediția de anul acesta se adresează profesorilor.
Am discutat cu Septimius și Cezara, organizatorii șefi, despre Școală și m-am bucurat să văd cum proiectul pulsează sănătos, cum crește și se schimbă în funcție de nevoile participanților și a societății. Spun asta pentru că am participat și eu în 2014 și mi-a plăcut mult, iar acum aud că it only gets better.
poze preluate de pe pagina EFOR
Ideea a fost pusă pe hârtie și apoi executată într-o pensiune cochetă prima oară în 2012, dar Școala era altceva atunci. Prima ediție a adunat tineri din liceu, obișnuiți cu debate-uri și cu temele făcute. Au urmat apoi studenții, apoi participanții din Rep. Moldova. În timp a început să crească competitivitatea și nu mai ajungeai la Școală așa de simplu, trebuia să impresionezi serios prin idei năstrușnice și implicare în comunitate. „Primele ediții au fost pentru a schimba idei de activisme” spune Septimius, dar apoi s-au uitat pe cifre și au hotărât că impactul crește semnificativ dacă Școala lucrează cu profesori. Zis și făcut, iar acum, la a treia ediție cu cadre didactice, au ajuns la peste 70 de profesori, sute de copii care se bucură direct de activități interactive la școală, și părinți și vecini care interacționează cu valorile democratice.
Pe scurt, Școala are trei etape care se succedă în decurs de o săptămână, 6 zile sau 5, depinde cum poruncește puterea financiară. Dar organizarea trebii ăsteia înseamnă pentru Expert Forum 5 luni de muncă. Ce contează însă este că le place, așa că nu au dat înapoi când au avut posibilitatea să organizeze anul acesta 2 ediții.
„Se face cu foarte mult efort. Însă e genul de proiect în care simți că faci ceva, și că lași ceva în spate. Nici pentru profi nu e simplu, ei vin câte 6 zile la multe ateliere. E obositor și pentru ei, dar apreciem că sunt atât de interesați. Școala a devenit cunoscută în rândul cadrelor didactice.” – Cezara Grama
Cele trei etape de educare ale școlii pun accentul pe diferite chestiuni care să îi ajute pe profi să facă ceva mișto la ei în comunitate. Prima parte este despre educația nonformală unde experiementează cu jocuri, ateliere, adică chestiuni concrete pe care profii chiar le fac acolo, și dacă le place le organizează și cu copii lor.
A 2-a bucată se referă la democrație, și aici Expert Forum aduce experții proprii (Sorin Ioniță, Laura Ștefan) sau experiementează cu colaboratori (One World, Cristian Dănileț). „Aici ne bazăm mult pe feedback: profesorii ne comunică dacă un subiect nu este util sau relevant. Am avut o ediție în care am discutat despre lobby, un subiect destul de <out of the box>, ieșit din aria lor.” își amintește Cezara.
Al 3-lea element este însă cel mai relevant pentru unicitatea acestei Școli. Se lucrează împreună la proiecte pe care trebuie să le implementeze participanții în comunitatea lor.
„Aici intervine impactul extins pe care îl căutăm. Noi am vrut să mergem mai departe de un training simplu. E frumos să stai o săptămână la iarbă verde, însă noi punem accent pe ce se întâmplă după. Prin proiecte am ajuns la 7-800 de elevi, părinți și membrii din comunitățile mici. În numai 2 ediții. E vorba și de România și de Rep. Moldova, unde am pus comunitățile în legătură cu primarul, cu consilierii, am făcut cafenele publice despre prioritățile tinerilor.” – Septimius Parvu.
Școala îți dă posibilitatea (și finanțarea) să realizezi un proiect în comunitate, iar surpriza minunată este că participanții profită de asta. De la o estimare de cam 3 proiecte pe ediție, cu profesori silitori au reușit să organizeze 10 proiecte în comunități de tot felul. Și cum echipa Expert Forum se duce la fiecare eveniment, au povești foarte amuzante.
„Când am fost în Reșița, am avut surpriza să îl aresteze pe primar chiar înainte de a veni să discute cu noi despre primărie, despre instituție. Și în Moldova am avut o experiență psihedelică. În 10 minute ne-a acuzat primarul că suntem și ai lui Soros, și ai KGBului.” – Septimius Parvu.
Au fost însă și experiențe faine. „La ediția cu profesori din Republică, am avut surpriza unei prietenii între profesori din Turda (Cluj), Găgăuzia (sudul Moldovei) și Transnistria. Au ținut neapărat să facă proiectul împreună. Au avut proiecții cu filme despre alegeri, expoziții și dezbateri online. Așa, copii din Ardeal, Găgăuzia și Transnistria s-au cunoscut. Profii au tot felul de idei.” povestește Cezara.
Și e competiție, nu glumă. Pentru cele 25 de locuri ale acestei ediții au aplicat 155 de profesori. „Căutăm profesori din toate mediile. Dar îi preferăm pe cei din comunitățile mai mici unde în mod normal nu se întâmplă nimic. Acolo e important, și uneori chiar mai simplu, să faci chestii cu autoritățile. Majoritatea profesorilor sunt de socio-umane, dar de fapt criteriul este ca acei oameni să dorească să facă ceva în comunitate.” explică Cezara. Pentru ediția aceasta, echipa Expert Forum pregătește ceva special. Școala pentru Democrație no.2 / 2017 a început deja în Sinaia. Participanții vor fi trimiși în „inspecție” prin oraș, unde vor face o vânătoare culturală. Majoritatea dintre ei sunt profesori de istorie, iar Sinaia este un oraș plin de savoarea trecutului, așa că se nimerește la fix.
„Ediția aceasta are 3 finanțatori. Fiecare bănuț e important, așa că jonglăm între buget și confort. Am aplicat la Fond pentru că valorile se suprapun. Are și aproape același nume. Noi promovăm ideea de gândire critică și valorile democrației. Impactul este pe termen lung, copii din licee sau școli află prin proiecte că se poate interacționa cu autoritatea.”- Septimius Parvu.
Rămâi conectat la pagina EFOR sau aici pentru informații despre cum se desfășoară ediția aceasta!