Detalii

De la cetățeni, putere.

De ce?

Credem că o democrație transparentă, onestă și reprezentativă costă timp și bani.

Am văzut cu toții că ea nu este un dat și că singurii care o pot apăra sunt cetățenii ei implicați. Mulți oameni vor să se implice, dar nu știu cum sau nu au timp, așa că pot face acest transfer de responsabilitate printr-un fel de abonament lunar într-un fond care pune umărul la apărarea democrației.

Viziune

Într-o perioadă cu un risc major de polarizare socială și de fracturare a Uniunii Europene, vrem să punem umărul la construcția unei democrații solide. Încurajăm inovarea civică care susține educația și participarea civică și politică, echilibrul puterilor în stat, jurnalismul independent și combaterea manipulării presei și a “datelor alternative”.

Facem acest lucru prin crearea și gestionarea Fondului pentru Democrație, în care contribuțiile individuale lunare sunt apoi redirecționate în mod transparent și participativ către proiecte și organizații care găsesc și implementează idei inovatoare în direcțiile menționate.

Cum?

Vom constitui un fond care va fi gestionat transparent și participativ și care va fi vehiculul prin care vom pune umărul la apărarea democrației, prin susținerea unor proiecte și organizații noi sau deja existente.

Prin constituirea acestui fond vom crea un mecanism foarte practic de implicare civică care va fi la îndemâna oricui. Membrii comunității vor putea veni cu idei de proiecte care pot fi finanțate, după ce trec de selecția comitetului executiv și a votului online al comunității de donatori.

Implicarea va avea următoarele forme: donații regulate (abonament), donații ocazionale sau implicare activă în proiectele finanțate, ca voluntariat. Vor exista comunicări regulate în privința proiectelor finanțate și a rezultatelor.

De asemenea vom crea punți între resursele existente, ONG-uri și donatori, încurajând și implicarea efectivă a donatorilor în proiecte.

Fondul va fi gestionat de către un consiliu executiv mandatat cu implementarea direcțiilor de acțiune, iar deciziile privind alocarea banilor vor fi luate în mod participativ.

De ce un test financiar?

Înainte de a porni acest demers pe termen lung, cu tot ceea ce presupune el, avem nevoie să calculăm dimensiunea unui astfel de fond (număr de donatori, sumele donate) și desigur, să ne asigurăm că există un interes real de a trece de la intenția de a dona la fapte. În baza sumei strânse în cadrul acestui test, putem face niște previziuni legate de numărul de proiecte pe care le putem susține, prioritizarea temelor, etc.

Suma minimă pe care ne propunem să o strangem este de 20.000 lei lunar, dar potențialul și speranțele noastre sunt mult mai mari și ne bazăm pe reacțiile de entuziasm pe care această idee le-a generat. Această sumă minimă ne-ar permite să suținem la un nivel minim aproximativ trei proiecte în paralel. În cazul puțin probabil în care nu vom reuși să adunăm această sumă minimă, suma adunată va fi redirecționată integral către unul sau mai multe ONG-uri pe care le vom vota împreună cu voi.

Ce se va întâmpla cu fondul strâns în urma testului financiar?

Banii strânși în urma acestui test se vor duce integral către Fondul pentru Democrație, gestionat în mod colaborativ și transparent de un ONG, care va investi în proiecte noi și organizații deja existente care luptă pentru un jurnalism curat, pentru o clasă politică responsabilă, pentru cetățeni care-și înțeleg și folosesc drepturile și obligațiile.

Suma strânsă va fi comunicată în mod transparent, precum și numărul și numele donatorilor (exceptând numele celor care vor să rămână neapărat anonimi pentru public). Această sumă va fi redirecționată în totalitate spre Fondul pentru Democrație, iar costurile inițiale (creare website, logo, comunicare, comisioane bancare, etc.) sunt suportate de către inițiatori.

În ce va investi Fondul pentru Democrație?

În funcție de dimensiunea pe care o va căpăta Fondul pentru Democrație, ne propunem să investim în proiecte axate pe următoarele direcții:


  • Consolidarea societatii civileConsolidarea societății civile, educația și implicarea civică

    • Proiecte de creștere a participării la vot
    • Proiecte de educație civică în rândul tinerilor
    • Crearea de punți între diverse resurse disponibile, grupuri sociale și organizații neguvernamentale


  • Independenta preseiIndependența presei și combaterea manipulării presei și a “datelor alternative”

    • Proiecte de jurnalism independent
    • Proiecte de analiză și investigație
    • Proiecte noi în domeniul media


  • Echilibrul si separatia puterilor in statEchilibrul și separația puterilor în stat

    • Monitorizare și analiză legislativă
    • Monitorizarea activității executive
    • Participare în inițiative legislative


  • Profesinalizarea clasei politiceProfesionalizarea actualei și viitoarei clasei politice

    • Încurajarea tinerilor să participe la viața politică
    • Creșterea capacității profesionale a actualei și viitoarei clase politice

Vom susține acele proiecte care nu își găsesc direct finanțare prin alte surse sau programe de CSR pentru că pot fi considerate prea aproape de zona politicului.

Vom susține acele proiecte ale oamenilor și asociațiilor care au dovedit transparență și eficiență în trecut.

Vom cere transparență în cheltuirea banilor și vom stabili împreună cu comunitatea de susținători care sunt criteriile de performanță și scopurile urmărite.

Ai întrebări sau sugestii? Scrie-ne aici

Regulament privind protecția datelor personale

Cine suntem?

  • Logo #600 pentru DemocratieGrupul informal #600pentrudemocratie a pornit de la ideea că păstrarea democrației costă timp, bani și implicare. Valeriu Nicolae (aprig susținător al ideii, în prezent Reprezentant Special al Secretarului General al Consiliului Europei, activist pentru drepturile omului) a făcut o propunere pe pagina sa de Facebook ca toți cei care doresc să contribuie ca donatori de bani și expertiză/timp într-un fond comun care să susțină jurnalismul de investigație, precum și reforma clasei politice, să trimită un e-mail pentru a-și anunța susținerea. Peste 1000 de oameni și-au anunțat susținerea în decurs de o lună și alte câteva sute s-au arătat interesați de idee.
  • Logo Geeks for DemocracySuntem un grup deschis și informal de cetățeni care vor să pună laolaltă priceperea și resursele pe care le are fiecare pentru o Românie mai bună. Astăzi grupul are peste 10.000 de membri.

    Un proiect de impact al Geeks for Democracy este FiecareVot, prin care peste 1000 de observatori au observat procesul electoral in aproape 2000 de secții de votare. Mai multe detalii aici.

    În cadrul grupului au apărut mai multe inițiative de coagulare a unui fond care să permită acțiuni civice cu impact pe termen lung.

  • Logo CentrasCentrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS este o fundaţie cu tradiţie în mediul asociativ românesc. Cu o experienţă de 22 ani, CENTRAS este una din organizaţiile care au implementat, susţinut şi promovat principiile democratice prin sprijinirea sectorului non-profit, prin stimularea parteneriatului şi promovarea modelelor de bună practică.

    Ne găsești la www.centras.ro

Pentru a deveni membru al Fondului pentru Democrație te rugăm să te înregistrezi și să configurezi donațiile recurente. Donatorii recurenți au acces la sistemul dedicat membrilor prin care pot participa la selecția proiectelor. Dacă totuși nu dorești să devii membru poți folosi informațiile de mai jos pentru a face o donație unică.

Formular donație unică.

Donează online

3D secure logos

Donează prin PayPal

Informații pentru transfer bancar

Asociația Geeks for Democracy

Cont RON: RO51BTRLRONCRT047842802

Banca Transilvania

IMPORTANT: la detaliile plății vă rugăm să completați adresa dumneavoastră de email. După donație vă rugăm să completați acest formular.

Contact