Board

Board

Primul Consiliu Director al Fondului pentru Democrație are în componență 7 membri, cu un mandat inițial de 1 an (până pe 31 mai 2018)

Iată cine sunt cei 7 membri, în ordine alfabetică:

 • Ioana Avădani

  Ioana Avădani

  Director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent

  Ioana are o experienţă în presa de peste 20 ani, lucrând ca ziarist de agenţie de presă şi în televiziune. În 2013 a primit Premiul Cetățean European al Anului din partea Parlamentului European pentru activitatea sa în mass media.

  În poziţia sa de director al CJI, Avădani a condus programe mergând de la pregătirea profesională a jurnaliştilor şi asistenţă acordată companiilor de media, la advocacy în domeniul legislaţiei de media, al transparenţei şi al bunei guvernări, precum şi la consolidarea asociaţiilor de jurnalişti şi a eforturilor de auto-reglementare.

  Ioana Avădani este membră a Consilului IFEX, cea mai mare retea mondială de organizatii actionind in domeniul libertății de exprimare. Este membră a Team Europe (o echipă de experţi independenţi creată de Comisia Europeană pentru diseminarea temelor europene) A fost membră în consiliului consultativ al Burselor Rosalynn Carter pentru jurnalism pe probleme de sănătate mintală, derulat de Centrul Carter (Atlanta, Georgia) și președinte al rețelei sud-est europene de profesionalizare a media (SEENPM). A publicat numeroase articole şi studii dedicate situaţiei mass-media din România şi a susţinut prezentări la multe manifestari internaţionale organizate de Comisia Europeana, OSCE, Banca Mondială, Consiliul Europei, etc. De asemenea, a publicat numeroase traduceri literare din limba engleză.

 • Gabriel Bădescu

  Gabriel Bădescu

  Profesor de ştiinţe politice, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj şi Director al Centrului pentru Studiul Democraţiei, Cluj

  Gabriel este profesor universitar, director al Centrului pentru Studierea Democrației și membru al departamentului de științe politice din Universitatea Babes-Bolyai. Este licențiat în matematică și sociologie, are un doctorat în sociologie, a fost bursier Fulbright la University of Maryland, College Park, si a urmat specializări în statistică socială la University of Michigan, Ann Arbor. Între 2009 și 2010 a coordonat Agenția pentru Strategii Guvernamentale, iar între 2011-2013 a fost membru al Consiliului Național al Cercetării Științifice. Publicațiile sale din ultimii ani includ teme de socializare politică, capital social, societate civilă, migrație de muncă și scientometrie.

 • Elena Calistru

  Preşedinte şi Co-fondator, Funky Citizens

 • Sînziana Dobre

  Sînziana Dobre

  Expert activism civic și organizare comunitară

  Sînziana este un activist civic de cursa lungă, făcând primii paşi în acest domeniu încă din anul 1994. A lucrat aproape 10 ani la Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) unde a coordonat campanii de advocacy, a inițiat programul de organizare comunitară și a oferit asistenţă pentru organizații și grupuri civice. Anterior, a lucrat la Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS) în proiecte de dezvoltare și coagulare a mediului asociativ. A făcut voluntariat pentru consiliile locale ale copiilor din 1994, un proiect de participare a tinerilor în decizii privind soarta comunităţilor în care trăiesc.

  În 2016 s-a alăturat echipei Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, pe durata mandatului guvernului tehnocrat condus de Premierul Dacian Cioloş.

  Sînziana crede că cetățean nu te naști, ci devii. Şi că din perspectiva luptei anti-coruptie este important nu cine ajunge la putere, ci cum să limitezi abuzurile pe care conducătorii sunt înclinați sa le facă.

 • Valeriu Nicolae

  Valeriu Nicolae

  Reprezentantul special al Secretarului General al Consiliului Europei pe problemele romilor

  Valeriu a lucrat in 2016 ca secretar de stat si consilier de stat in Guvernul Romaniei pe incluziune sociala si drepturile omului.

  El a fondat organizatia Policy Center for Roma and Minorities, precum si Coalitia “European Roma Policy”, el castigand in 2013 premiul European Citizenship Award, acordat de Parlamentul European.

  In utimii 9 ani Valeriu a lucrat ca si senior consultant pentru Institutul Open Society si alte cateva institutii europene, director si advocacy director pentru reteaua European Roma NGOs.

  Inca din 2007 Valeriu si-a dedicat o buna parte din timpul sau lucrand alaturi de colegii de la Policy Center for Roma and Minoriteis cu copii si elevi din Bucuresti care locuiesc in ghetouri, dezvoltand alternative educationale pentru cei care se afla in situatii de risc, dar si solutii pentru dezvoltare comunitara a grupurilor vulnerabile.

  Din 2013 a fost directorul regional de advocay al organizatiei World Vision pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu si regiunea de Sud a Caucazului, iar din 2015 a fost desemnat in Boardul de Trustees care supravegheaza activitatea in Europa a oficiului pentru drepturilor omului din cadrul ONU.

  Valeriu a fost nominalizat de 3 ori consecutiv de catre revista Foreign Policy printre cei “100 Romanian thinkers” pentru contributia sa la dezvoltarea societatii civile din Romania.

 • Crenguța Roşu

  Managing Partner, DC Communication

 • Ruxandra Sasu

  Ruxandra Sasu

  Senior Program Officer, Romanian American Foundation

  Ruxandra și-a construit expertiza în domeniul dezvoltării comunitare și al dezvoltării societății civile, de-a lungul ultimilor 10 ani. A lucrat mai întâi în administrația centrală, timp de trei ani. În următorii nouă ani a activat ca manager de programe, iar apoi ca director executiv (2008 – 2016) în cadrul Fundației PACT, o organizație neguvernamentală care încurajează dezvoltarea de organizații comunitare (grupuri de inițiativă și asociații locale mici, la firul ierbii) și le susține prin instruire, consultanță și finanțare pentru a se dezvolta și a realiza proiecte care să rezolve probleme cu care se confruntă comunitatea din care fac parte. A gestionat și a evaluat proiecte cu o varietate de surse de finanțare și a oferit training și consultanță în: evaluarea nevoilor și resurselor; mobilizarea și participarea comunității; scriere și management de proiect; mobilizare de resurse; lucru participativ cu grupuri de cetățeni. Din ianuarie 2017, Ruxandra este manager de granturi din partea unei alte organizații finanțatoare, Romanian-American Foundation, unde lucrează atât cu organizații neguvernamentale aflate la început de drum, cât și cu organizații cu experiență. În această calitate, evaluează propuneri de finanțare venite din partea organizațiilor, oferă asistență tehnică în tot ceea ce privește buna gestionare a proiectelor finanțate și sprijină organizațiile beneficiare în procesul de învățare, planificare, management și dezvoltare organizațională.

Suntem convinși că sunt cei mai potriviți profesioniști pentru un rol activ în Consiliul Director, datorită experienței lor, a implicării și civismului dovedite din plin.

Le mulțumim că au acceptat să fie alături de noi și le dorim mult succes!