De la școală, despre școală

Școala pentru Democrație este acel training la care cursanții, adică profesori de meserie, stau ca pe ace să vadă ce mai urmează, ce pot reține de la traineri și de la colegii lor din breaslă. E genul acela de training unde competiția pentru participare este serioasă, unde carnețelele de notițe se umplu rapid și unde se schimbă numere de telefon pentru prietenii de durată.

Am participat și noi în weekendul ce a trecut la discuțiile din Sinaia pentru a ne bucura alături de participanți de atmosfera pozitivă. Am uitat de problemele cotidiene, de proteste și de gafele decidenților. Ne-am bucurat însă să găsim o echipa organizată bine, exigentă cu activitățile și povețele pe care dorește să le transmită.

Citește aici să afli ce este de fapt Școala pentru Democrație și cum a ajuns ea la Sinaia

Am discutat cu profesori, cu traineri și cu invitați ca să aflăm care este vibe-ul de la Școala pentru Democrație.

Școala aceasta este bună pentru noi, ea ne descoperă niște competențe, cum facem și noi cu elevii. Ne determină să fim încrezători în noi înșine. Avem idei, dar mulți profesori nu le aplică dintr-o timiditate poate nejustificată.” – profesoară de istorie ș cultură civică, Zimnicea, jud. Teleorman.

Este o minune aici. Un aspect extraordinar este conexiunea totală care se realizează între profesori, între noi și traineri. Grupul ales să participe este formidabili.” – profesoară de istorie, Craiova, jud. Dolj.

Din discuția anterioară cu Septimius știam de cele trei componente mari ale școlii: educație non-formală, educație civică și conturarea unor proiecte de comunitate. Însă ajunși în Sinaia am descoperit mult mai mult decât atât. Am găsit în grupul de profesori interes pentru moralitate, dezbateri despre cultură, despre bune practici cu elevii, dorința de cooperare și de participare. Vibe-ul era imposibil de rezistat, așa că ne-am cufundat și noi în discuții.

Cătălin Teniță, unul dintre fondatorii Geeks for Democracy și al Fondului pentru Democrație, a fost invitat să discute cu profesorii despre cum o viziune poate deveni realitate. El le-a povestit acestora despre campania Fiecare Vot, despre demersurile făcute pentru cauzele în care crede. Curând s-a încins o dezbatere despre moralitate și corupție.

„Dacă tăcem din gură nu se va schimba nimic. Dacă rămânem resemnați în banca noastră și nu luăm inițiativă, societatea nu se va schimba. Aducețivă aminte ce a povestit Sorin Ioniță: nu putem promova mentalitatea pasivității. Oamenii care s-au consacrat prin corupție nu sunt exemple de urmat. Ei au crescut pe spinarea altora și au trișat sistemul. Fiecare leu care ajunge în buzunare ca șpagă ne duce înapoi în scara moralității.” – Septimius Pârvu, Expert Forum.

Cu câteva zile înainte participase la Școală și Ioana Brăilescu de la One World Romania. Ea a venit cu o proiecție de film care să deschidă drum unor dezbateri despre cultura în educație și posibilitatea folosirii documentarelor ca metode non-formale de a aborda subiecte care nu apar în curriculă.

Noi ne-am propus să facem materiale și pentru profesori, să aibă posibilitatea să folosească filmele documentare de la One World Romania pentru a vorbi cu elevii despre diferite subiecte. De exemplu la istorie poți aduce în discuție drepturile omului sau discriminarea, chestiuni care nu apar în curricula tradițională.” – Ioana Brăilescu, One World Romania.

Ea ne-a mărturisit că îi place la școală, unde participă deja la a 2-a ediție. „Se discută mult și oamenii sunt interesați de aceste teme. Profii sunt foarte bine selectați, sunt implicați și bătăioși. Mai important însă este că sunt foarte bine poziționați la ei în comunitate, cunosc nevoile oamenilor și înțeleg și partea asta de politică. Dacă au fler și își asumă acest rol, pot fi niște mediatori adevărați.”

Cu această impresie am rămas și noi în urma vizitei. Ne-am bucurat să găsim oameni implicați și dornici să primească ajutor. Efectiv se înghesuiau să își spună părerea, să afle dacă planurile lor pentru comunități pot fi îmbunătățite. Școala nu aduce deloc cu amintirile din orele plictisitoare unde minutarul era atent supravegheat.

„Am fost la multe traininguri, dar școala asta se remarcă prin agenda excelentă, foarte specifică. Și intensivă. Am aflat de metode de care nu știam pentru creșterea activismului. Și ideea cu proiectele, să pui la punct de aici ce vei face în comunitate, e foarte bună.” – profesoară de istorie, Craiova, jud. Dolj.

Finalizăm articolul cu povestea unei profesoare din Zimnicea, pragmatică și pusă pe treabă, care redă foarte bine atmosfera Școlii pentru Democrație și a participanților ei:

„Cursurile acestea mă încurajează că pot aplica tehnicile non-formale pentru a aborda subiecte mai grele, ca politicile publice. Aș vrea să induc elevilor un comportament civic, să își pună și ei probleme care țin de societate. Cum văd ei viitorul? Politica nu ar trebui să fie impulsivă sau pătimașă, trebuie să ne gândim serios la vot și la nevoile pe care te aștepți să le soluționeze decidenții. Proiectul meu se numește <De la Consiliul Elevilor la Consiliul Local> Cei mici au minți sclipitoare. De multe ori ei vin cu soluții pe care noi nu le vedem. Sper ca de la vârste fragede să le formez un comportament civic, și asta o poți face numai dacă ei știu că sunt ascultați, că părerea lor contează. Interesul meu este să scot oameni din acești tineri, cu personalitate și pregătiți de viață.”