România, ce urmează?

Românii, indiferent de regiune, vârstă sau opțiuni politice sunt în majoritate nemulțumiți de Guvern și de direcția în care merge societatea.

Clasa politică este percepută ca fiind complet decuplată de oameni.

Peste 63% din români sunt nemulțumiți de evoluția societății și cred că Guvernul e ineficient și inutil. 86% dintre ei, indiferent de regiune, studii sau preferințe politice, cred că pentru politicieni părerea oamenilor nu contează. Datele sunt cuprinse în studiul realizat de Cult Market Research în septembrie 2017, finanțat prin contribuție deschisă de participanții la Fondul pentru Democrație. Studiul integral va fi prezentat marți, 27 februarie, de la ora 18:00, la Știrbei Center (Știrbei Vodă 104-106).

Majoritatea românilor mai crede că măsurile luate de guvern nu sunt potrivite pentru a îmbunătăți viața oamenilor: peste 73% cred că oamenii săraci au o viață mai grea pentru că măsurile luate de guvern nu îi ajută, iar peste 54% cred că aceste măsuri afectează mai degrabă negativ afacerile.

Totuși, spre deosebire de trecut, peste 82% dintre români cred că prin muncă și efort individual, fiecare are puterea de a-și influența singur viața (altfel spus, procentul celor care cred că evoluția individuală depinde de factori exteriori e de doar 18%).

În același timp, România relevată de sondaj este una destul de conservatoare. Peste 58% dintre cei chestionați cred că prioritatea oamenilor în societate e realizarea unei familii, iar cei care nu se căsătoresc și nu au copii sunt mai puțin utili societății. Sondajul indică o atitudine reținută față de homosexualitate (peste 65% dintre cei chestionați, indiferent de regiune, optând pentru descurajarea acesteia).


„Sondajul arată multe nuanțe, în mod special în privința valorilor sociale și politice. Se văd diferențe între generații: de exemplu, tinerii sunt mai încrezători și mai deschiși. 74% (18 – 34ani) față de 64% (65+ ani) au încredere că prin efort individual se poate progresa. Sau 42% (18 – 34 ani) față de 6% (65+ ani) cred că oamenii pot fi utili societății și dacă nu se căsătoresc sau dacă nu au copii. Nu am identificat diferențe majore între regiuni în privința valorilor. Mi s-a părut îngrijorător procentul mare de neinteresați în privința campaniilor politice: 47% din cei chestionați nu au urmărit deloc campania electorală. Acest fapt poate fi expresia sentimentului general că politicienii nu țin cont de opiniile oamenilor.” a spus Alex Zodieru, Cult Research.


Românii mai cred în proporție de peste două treimi că statul ar trebui să impoziteze mai mult proprietatea și mai puțin munca. Tot 2/3 consideră că majoritatea corporațiilor fac prea mult profit. De asemenea, indiferent de opțiunile politice, românii cred că legislația de protecție a mediului este necesară (peste 84%).

În privința participării la vot, românii par că nu se duc la vot pentru că nu le convine oferta sau votează util, fără entuziasm: 53% dintre votanți au făcut-o pentru ca votul lor să nu se piardă, pentru că nu au avut cu cine altcineva sau pentru a nu câștiga ceilalți.

Participanții la sondaj, selectați pentru a constitui un eșantion reprezentativ, sunt 53% bărbați și 47% femei, 56% urban și 47% rural, cu o distribuție pe vârste de 31% pentru 18-34; 33 pentru 35 – 49 de ani, 24% pentru 50 – 64 de ani și 12% pentru 65 de ani. Aceștia se declară în proporție de peste 89% religioși (33% practicanți și 56% nepracticanți) și au studii medii 42%; 28% sunt cu studii sub medie și 30% au studii superioare.

Studiul a fost desfășurat în septembrie 2017, prin metoda CATI. Marja de eroare estimată = +-3%.

Despre autori

Institutul de Studii Sociale și Politice (ISSPOL) se ocupă cu studiul socialului și cu analiza politică și electorală. Acesta face parte din Cult Group alături de Cult Market Research, o agenție specializată în cercetarea de piață și de marketing. Echipa Cult Market Research este formată din specialişti în sociologie, marketing, comunicare și publicitate. Compania a dobândit 10 ani de experiență pe piața românească și oferă o gamă diversificată de servicii de cercetare clasice (ex. CATI, focus grup) și mai puțin clasice (ex. eye tracking, etnografie). Cult Group este format din: Cult Market Research, Institutul de Studii Sociale și Politice (ISSPOL), Call2B și ARENAS (Asociația Română pentru Educație Non-Formală și Acțiune Sustenabilă).

Fondul pentru Democrație este o comunitate de cetățeni voluntari care susține în mod transparent și participativ inovarea civică, prin proiecte care țin de buna guvernare, educație și participare civică și politică, echilibrul puterilor în stat, jurnalismul independent, combaterea manipulării presei și a „adevărurilor alternative”. Fondul colectează donațiile din partea celor care doresc să se implice, lansează sesiuni de finanțare, selectează proiectele în mod deschis, participativ, pe baza principiilor formulate și agreate de comunitate și administrează contractual livrarea fondurilor către beneficiari.

Detalii participare

Pentru înscriere vă rugăm să completați datele dumneavoastră în formularul de înscriere.