Mediaș, un oraș care stă în picioare

Unul dintre cele șapte proiecte finanțate în prima rundă de către Fondul pentru Democrație vine din Mediaș. E o o poveste despre comunitate, cu trăsnăi și zâmbete. Inițiativa pentru Mediaș are 3.600 de aderenți pe Facebook, adică peste 8% din populația orașului.

Fondul pentru Democrație poate fi imaginat ca o punguță cu bani de la cetățeni care vor să sponsorizeze alți cetățeni să facă ceva de bine pentru comunitate. Unul dintre ei e Kádár Tamás din Mediaș, un oraș de 44,000 de oameni de la marginea județului Sibiu. Pentru, el, comunitatea este reprezentată de familii învecinate. O viziune deloc dificil de înțeles într-o comunitate mică, departe de Bucureștiul agitat și plin de tineri.

„Cred că oamenii au mai multe lucruri în comun, decât chestiuni care îi deosebesc. Suntem mai mult „ la fel”. Empatia firească din familie nu ar trebui deci să aibă nicio piedică să fie aplicată firesc şi în familia extinsă. Cum să nu ne implicăm în comunitate? Doar trăim în această comunitate, o facem pentru noi înşine. Inițiativa pentru Mediaș, care s-a format acum cinci ani pentru a schimba Mediașul în bine, are un slogan, nu cred că foarte original, dar ne e drag tare: – Noi pentru noi.-

Ea a luat naștere acum 4 ani. Tamás își amintește bine cum a pornit totul: „Ooo, da. Ne deranja tare un panou publicitar abandonat, ruginit, extrem de urât, chiar la intrare în oraş. Ni s-a părut inacceptabil că, de mai bine de un deceniu, întâmpinăm oamenii care întră în Mediaş cu aşa ceva. De la Primărie nu am aflat cine era proprietarul, așa că pe nepusă masă ne-am dus și am șlefuit și vopsit cadrul metalic. Eram câțiva băieți care curățau fraudulos.”

Panoul a rămas de atunci un simbol al lucrurilor rezolvate cu succes, și a marcat nașterea grupului prietenos – I love Mediaș – care acum adună 5.000 de aderenți, din comunitate dar și rătăcitori cu dor de casă. Și-au sărbătorit aniversările I Love Mediaş la acest panou, 2 ani la rând, după care bannerul s-a deteriorat. Apoi s-au adunat în forță și au vândut insigne, pixuri și stickere pentru a face alte două bannere care să întâmpine vizitatorii orașului.

Asta se întâmpla acum cinci ani (La mulți ani, I love Mediaș!), iar între timp grupul s-a unit în tot felul de îndeletniciri și au câștigat și premiu la Gala Premiilor Participării Publice din 2015 pentru strădania de a face din Mediaș un oraș mai bun pentru cetățeni și vizitatori prin curățarea unei gropi de gunoi improvizată. Ne-am pus întrebarea cum reușește un om să creeze un simț civic într-o comunitate și să se dedice când este și tată, și angajat? Ne spune Tamás.

„În urmă cu 5 ani, am început să postez pe blogul personal aspecte neplăcute de pe domeniul public din oraș: gropi de gunoi, locuri de joacă în paragină, etc. Apoi am pornit un grup de Facebook unde oricine să poată adăuga sesizări și eu le transmiteam autorităților competente spre rezolvare.

Grupul s-a dorit a fi o platformă de dialog centralizat între Primărie, Consiliu, Poliție sau alte servicii publice pe de o parte, și cetățeni pe de altă parte. A fost un dialog proactiv în favoarea orașului pentru că permitea medieșenilor să interacționeze și să informeze autoritățile. Așa am schimbat concret orașul în care trăim.

În paralel am pornit şi proiectul I Love Mediaş, o colecţie de frumos din Mediaş. I Love Mediaş este un gând. Un gând de conştientizare civică şi un simbol de patriotism local.”

Cu trecerea timpului circumstanțele s-au schimbă. Inițiativa din Mediaș a pierdut din avânt în ultima vreme. Fondul pentru Democrație (FpD) a reprezentat soluția pentru a reînvia un civism latent, care a demonstrat că poate să schimbe viața unei comunități. Și i-a dat suflare iarăși.

„Finanţarea face posibilă nu doar dezvoltarea aplicaţiei de sesizări, dar şi să unim în sfârşit cele două platforme, care, până la urmă, au acelaşi scop. Ea e ajutorul vital, nesperat pentru ca acest proiect să continue. În România avem o grămăjoară de probleme sociale, pe care statul nu le poate rezolva.. Eu nu îmi doresc ca aparatul de stat să fie uriaș și omniprezent. Unele probleme de comunitate pot fi rezolvate tot de către comunitate, prin asociații sau grupuri civice informale. Noi rareori am găsit sprijin din partea autorităților, însă există FpD și alte surse care sunt vitale pentru proectele noastre. Cred că FdP ar trebui să continue să crească pentru ca noi, cetățenii, să putem să fim cei care își rezolvă problemele cel mai bine.”

Harta sesizărilor din Mediaș este colorată de atenționările cetățenilor. Este nevoie de cineva cu simț comunitar și cu temele făcute să se ocupe de atenționarea autorităților și de asumarea rezolvării acestor probleme.

Mediaș reprezintă un mod de bune practici, cum le place ongiștilor să spună. Pentru restul, Mediaș este un exemplu că se poate și că e mai bine atunci când se și face. FpD dorește să promoveze tocmai victoriile care îți schimbă viața în bine, un parc amenajat unde îți poți duce copii de exemplu, dar și satisfacția când vezi că o regulă este respectată pentru că ai fost pe fază și ai văzut mânăriile înainte să te afecteze în formele ei secundare, prin jurnalismul de anchetă de exemplu.

Fondul pentru Democrație se relansează în acest mijloc de vară, cu promisiunea să vină în ajutorarea acelor idei năstrușnice, mici dar vizibile, care merită încurajate, care aduc o îmbunătățire în viața celor implicați și în cea a comunității.

Ne-a plăcut tare mult cum vede Tamás viața în agora. El vrea lucrurile făcute „țais”, de către toată lumea. Să ne redefinim felul în care ne raportăm la spațiul public, să ni-l asumăm și să punem mâna la treabă. Letargia cetețenească, care se trezește o dată la 4 ani (dar nu neapărat) sau poate la o bere cu vecinul atunci când e de bârfit o lucrare sau decizie publică, să fie transformată în bunăstare prin implicare. Așa cum poate fiecare, cu forță fizică, skill sau contul bancar.

Vom continua seria de postări și vă vom ține la curent cu oamenii pe care îi promovăm prin proiecte, cu ideile lor și cu viața de donator la Fondul pentru Democrație, fondul cetățenilor pentru cetățeni.